Reading Текст для чтения icon

Reading Текст для чтения



НазваниеReading Текст для чтения
Дата конвертации04.12.2012
Размер101.48 Kb.
ТипДокументы


Задания школьного этапа Всероссийской олимпиады школьников по английскому языку для 11 класса. Время на выполнение заданий-120 мин. Каждый правильный ответ оценивается в 1балл. Максимальное количество баллов – 50.


1. Конкурс понимания письменного текста

Reading


Текст для чтения


[Mary McCarthy's new novel “Cannibals and Missionaries” has recently come out. Here she talks to Miriam Gross about it.]

Most of my books have been in some way political, but I suppose this is the first one which deals directly with what you might call headline material: terrorism, hijacking and so forth.

I've only met one person who has actually been hijacked, but of course once political hijacking started - as opposed to people blowing up a plane to collect the insurance on their mother-in-law - everybody, the minute they got on to a plane or even waiting in the departure lounge, began to ask themselves what they would do if this happened to them. I know I certainly did, in so far as I'm anybody or everybody.

People, in my view anyway, inevitably began to project themselves into such a dilemma and ask themselves how they would behave -just as during the war and right after the war people asked themselves how they would have behaved under Nazi torture; that still goes on as a matter of fact. And it was partly this which drew me to the subject. I was also interested in reading in the papers about passengers who'd been hijacked finally disembarking and saying things like: 'The hijackers were perfect gentlemen.' Middle-aged housewives making these statements.

But once I started the book it came to me that I had to show at least one of the terrorists from the inside. I realized that it would be refusing the jumps not to describe such an event from a terrorist's point of view as well. It was as if they were speaking out of the dark. 'Hey, teacher, we're here too.’

I don't think this means I've romanticized them - terrorism is terrifying. But

we've seen, after all, that in many of these cases the terrorists find it impossible to commit murder or use extreme violence on someone they've got to know. That happened to Moro*, I believe: the people who'd been holding him apparently had to send for other Red Brigadists to execute him. They couldn't do it themselves.

It's true, I suppose that I have a certain sympathy for the main terrorist character in my novel: it would be hard not to respond to his kind of total dedication and self-sacrifice, though not of course to extorting sacrifice from others. But I also show how terrorists paint themselves into a corner because their aims are impossible - that's the whole point.

I've said to myself that “Cannibals and Missionaries” is my last novel.
Something I've observed is that one loses one's social perceptions, they get blunted and dimmer as one gets older - it's partly a matter of eyesight. You can continue writing poetry and essays and so on, but to be a novelist you have to have this alert social thing.

[^ The Observer, 1979]

Aldo Moro: former Italian Prime Minister, killed by terrorists in 1978.

Hijacking – угон самолета; hijacker – бандит, налетчик; insurance – страховая премия; disembark - to leave an aircraft; extort - вымогать; perception – восприятие.


Choose the best answer (A, B, C, or D)

1. What can be concluded from the first sentence ('Most... so forth.') about Mary McCarthy's novels?

A All of her novels are essentially political discussions.

B Her latest novel differs from earlier ones because it is more topical.

C In contrast to her earlier work, her latest novel contains all the elements of a best-seller.

D Only in her latest novel does Mary McCarthy express a particular political view.


2. What is the point of what Mary McCarthy says in lines 4-8?

A In the past air travel was much safer than it is nowadays.

B In the past people occasionally blew up planes to collect the insurance money.

C Nowadays air-passengers are acutely aware of the risk of their plane being hijacked.

D Nowadays air-passengers constantly run the risk of their plane being blown up by terrorists.

3. What does Mary McCarthy mean when she says:'... in so far as I'm anybody or everybody.'(line 8)?

A if that counts for anything

B if that is not too far-fetched

C if that is the right thing to say

D if you see what I mean

4. 'this' in line 12 refers to the fact that

A air-travellers try to think of ways to avoid being hijacked.

B people in World War II wondered how they would react to Nazi torture.

C people wonder what they would do if their lives were threatened.

D torture is still common practice in various countries.

5. 'Middle-aged housewives making these statements.' (line 15) From this remark it appears that Mary McCarthy

A is shocked at the idea that these housewives should not have minded being hijacked.

B is surprised that these housewives should have judged the hijackers as they did.

C thinks that these housewives could not really judge if the 'hijackers were perfect gentlemen.'

D thinks that these housewives know quite well what they are talking about.

6. The voices 'out of the dark' (line 19) made Mary McCarthy realise that after all

A terrorists are not ordinary criminals.

B terrorists should also be heard.

C the terrorists' point of view is a reasonable one.

D the terrorists' point of view must be shown to be completely wrong.

7. Why does Mary McCarthy mention the Moro case?

A To explain why she has attributed human feelings to her terrorists.

B To explain why she would not want to romanticise terrorists.

C To point out the cowardice of terrorists.

D To point out the more terrifying aspects of terrorism.

8. What point of view regarding terrorism does Mary McCarthy put forward in lines 25-27 (‘It’s true ... others.')?

A She blames the terrorist for thinking of himself only, completely disregarding the interests of other people.

B She cannot understand why people should disapprove of the selfless ideals of the political terrorist.

C She respects the terrorist's selfless devotion, but draws the line at his hurting other people.

D She thinks the terrorist naive to expect other people to show sympathy for his ideals.


9. '... that's the whole point.' (line 29). What is?

A Terrorist actions are only justifiable if particular objectives can be realised.

B Terrorists become isolated as they only think of themselves.

C Terrorists become the victims of their impracticable ideals.

D Terrorists mostly get caught because they have not thoroughly considered all the possibilities.


10. Why has Mary McCarthy said to herself that “Cannibals and Missionaries” is her last novel?

A Her awareness of what goes on in society is declining.

B Her physical well-being interferes with her critical judgement.

C She can no longer concentrate on writing a novel because of failing eyesight.

D She has gradually lost her interest in social problems.


Лексико-грамматический тест
^

Choose the word or phrase which best completes each sentence


1. I …………………….. to him since I met him in Moscow.

a) haven't spoken b)didn't speak c) am not speaking d) don't speak

2. She ………………… to Paris before her trip to Rome in January.

a) has gone b) had gone c) went d) would have gone

3. He promised he …………………….. another concert here.

a) will give b) had given c) would give d) gave

4. When I come home I ……………………….. you.

a) telephone b) will telephone c) have telephoned d) am telephoning

5. They don't know if they …………………. him on Friday.

a) see b) will see c) have seen d) had seen

6. Don't be noisy! The kid ………………………..

a) sleeps b) is sleeping c) has slept d) has been sleeping

7. He could not remember where ………………………. the papers.

a) he did not put b) he put c) had he put d) he had put

8. We will always ................ the wonderful winter holiday we had in Austria.

a) remind b) rethink c) remember d) reflect

9. Mr White ............. the company in the way he wanted to.

a) owned b) ruled c) commanded d) ran

10. I shall go on working on the farm ............... I can.

a) through b) as long as c) during d) in the meantime

11. He was extremely disappointed not .............. first prize.

a) getting b) to get c) receiving d) received

12. He seems to be very interested ............. the work I was doing.

a) in b) at c) of d) about

13. Poor Jack! He not only had a car accident last month .............. also lost his job.

a) and b) yet c) but d) while

14. He works more ................. than anyone else I know.

a) hardly b) hard c) steadily d) steady

15. The factory is .............. in a suburb of Manchester.

a) placed b) situated c) built d) surrounded

16. The prize money was shared equally ........... the two winners.

a) with b) between c) amongst d) for

17. I can’t afford to buy new clothes but fortunately I don’t ............ wearing old things, really.

a) care b) complain c) mind d) object

18. I’ll try to get in touch with him but he’s .............ever at home when I phone.

a) rarely b) almost c) hardly d) occasionally

19. There’ll be four of us going camping, not ............ the dog!

a) counting b) adding c) involving d) saying

20. The only sure way to lose weight is to ................... yourself!

a) diet b) slim c) exercise d) starve

^ Раздел 3 Письмо


Прокомментируйте следующее утверждение. Объем 120-180 слов. Напишите «за» и «против».

Many people enjoy watching television. However, some people believe it can be harmful

What can you say for and against watching television?

Write 120-180 words. Use the following plan

  1. Introduction (State the problem).

  2. Arguments "for".

  3. Arguments "against".

  4. Conclusion.



Ключи к заданиям:


  1. Конкурс понимания письменного текста


1B 2C 3A 4C 5B 6B 7A 8C 9C 10A


2. Лексико-грамматический тест


1A 2B 3C 4B 5B 6B 7D 8C 9D 10B
^

11B 12A 13C 14C 15B 16B 17C 18C 19A 20C


3. Письмо


Шкала критериев оценивания задания в разделе «Письменная речь»


Максимальное количество баллов: 20


Внимание! При оценке 0 по критерию "Содержание" выставляется общая оценка 0.


^ БАЛЛЫ (за содержание)

СОДЕРЖАНИЕ

(максимум 10 баллов)

ОФОРМЛЕНИЕ (максимум 10 баллов)

Композиция

(максимум 2 балла)

Лексика

(максимум 3 балла)

Грамматика

(максимум 3 балла)

Орфография и пунктуация

(максимум 2 балла)

9-10

Коммуникативная задача полностью выполнена с учетом цели высказывания и адресата. Тема раскрыта полностью. Участник демонстрирует оригинальный подход к раскрытию темы. Участник уложился в заданный объем (допускаются отклонения в сторону увеличения или уменьшения объема текста до 10 %).

2 балла

Работа не имеет ошибок с точки зрения композиции.

3 балла

Участник демонстрирует богатый лексический запас, необходимый для раскрытия темы, точный выбор слов и адекватное владение лексической сочетаемостью. Работа не имеет ошибок с точки зрения лексического оформления.

3 балла

Участник демонстрирует грамотное и уместное употребление структур, необходимых для раскрытия темы. Работа не имеет ошибок с точки зрения грамматического оформления.


2 балла

Участник демонстрирует уверенное владение навыками орфографии и пунктуации. Работа не имеет ошибок с точки зрения орфографического и пунктуационного оформления.

7-8

Коммуникативная задача выполнена с учетом цели высказывания и адресата. Тема раскрыта полностью, однако в работе не хватает оригинальности в раскрытии темы. Или участник не уложился в заданный объем (отклонения в сторону увеличения или уменьшения объема текста от 10 до 20%).

5-6

Коммуникативная задача в целом выполнена, однако имеются отдельные нарушения целостности содержания. Тема раскрыта не полностью: не приведены все необходимые аргументы и/или факты. Или участник не уложился в заданный объем (отклонения в сторону увеличения или уменьшения объема текста от 20 до 30%).

1 балл

В целом текст имеет четкую структуру, соответствующую заданной теме. Текст разделен на абзацы. В тексте присутствуют связующие элементы. Допустимы незначительные нарушения структуры, логики или связности текста.

2 балла

Участник демонстрирует богатый лексический запас, необходимый для раскрытия темы, точный выбор слов и адекватное владение лексической сочетаемостью. В работе имеется несколько (1-2) незначительных лексических ошибок.

2 балла

Участник демонстрирует грамотное и уместное употребление структур, необходимых для раскрытия темы. В работе имеются 1-2 незначительные грамматические ошибки.




3-4

Коммуникативная задача выполнена частично. Содержание текста не полностью отвечает заданной теме. Или участник не уложился в заданный объем (отклонения в сторону увеличения или уменьшения объема текста от 30 до 40%).

1 балл

В целом лексический состав текста соответствует заданной теме, однако имеются неточности в выборе слов и лексической сочетаемости (более 2-х), которые не затрудняют понимания текста. Или: используется стандартная, однообразная лексика.

1 балл

В тексте присутствуют грамматические и/или синтаксические ошибки (более 2-х), не затрудняющие общего понимания текста. Или: используются простые, однообразные грамматические конструкции.

1 балл

В тексте присутствуют орфографические и/или пунктуационные ошибки, которые не затрудняют общего понимания текста.

1-2

Коммуникативная задача выполнена частично. Содержание текста не полностью отвечает заданной теме. Или участник не уложился в заданный объем (отклонения в сторону увеличения или уменьшения объема текста от 40 до 50%).

0

Коммуникативная задача не выполнена. Содержание текста не отвечает заданной теме. Или участник не уложился в заданный объем (отклонения в сторону увеличения или уменьшения объема текста более 50%).

0 баллов

Текст не имеет четкой логической структуры. Отсутствует или неправильно выполнено абзацное членение текста. Имеются серьезные нарушения связности текста и/или многочисленные ошибки в употреблении логических средств связи.

0 баллов

Участник демонстрирует крайне ограниченный словарный запас. Или: имеются многочисленные ошибки в употреблении лексики, затрудняющие понимание текста.

0 баллов

В тексте присутствуют многочисленные грамматические ошибки, затрудняющие его понимание.

0 баллов

В тексте присутствуют многочисленные орфографические и/или пунктуационные ошибки, затрудняющие его понимание.



^ ПРОТОКОЛ ОЦЕНКИ раздела «ПИСЬМО»

Эксперт __________________________


^ Ф.И.

участника

К1

Содержание мах.10б.

К2

Лексика

Мах.3б

К3

Грамматика

Мах.3б.

К4

Композиция мах.2б.

К5

Орфография и пунктуация

Мах.2б.

Сумма баллов

Мах. 20б











































































































































































































































Лист ответа

ФИ. уч-ся……………


^ 1. Конкурс понимания письменного текста (11-й класс)


Чтение


1 a b c d


2 a b c d


3 a b c d


4 a b c d


5 a b c d


6 a b c d


7 a b c d


8 a b c d


9 a b c d


10 a b c d



^ 2. Лексико-грамматический тест (11-й класс)

1 a b c d


2 a b c d


3 a b c d


4 a b c d


5 a b c d


6 a b c d


7 a b c d


8 a b c d


9 a b c d


10 a b c d


11 a b c d


12 a b c d


13 a b c d


14 a b c d


15 a b c d


16 a b c d


17 a b c d


18 a b c d


19 a b c d


20 a b c d



В каждом задании (1, 2, 3 …) обведите кружком букву ( a, b, c, d), которой соответствует правильный, по Вашему мнению, ответ.




Похожие:

Reading Текст для чтения iconЛитература для чтения 4 класс обучения В. Катаев "Сын полка"
Фет. А. К., Толстой. А. А., Ахматова. Ю. П. Кузнецов Произведения для самостоятельного чтения учащихся
Reading Текст для чтения iconИнтегрированная проверочная работа для 1 класса (конец года): текст Сова
Начни читать текст. По сигналу учителя поставь палочку после того слова, до которого дочитал. Дочитай текст до конца
Reading Текст для чтения iconТематическое планирование уроков чтения в 3-м классе по книге для чтения «В одном счастливом детстве» (из расчета 4 часа в неделю, всего 134 часа плюс 13 уроков внеклассного чтения)
Г. Сатир «Нарисованное солнце», Ю. Ким «Светлый день» Раздел Прощание с летом. (5+1 )
Reading Текст для чтения icon«лидер чтения» Положение о Всероссийском конкурсе для детей и юношества Общие положения
Федеральное агентство по печати и массовым коммуникациям совместно с Российским книжным союзом проводит Всероссийский конкурс по...
Reading Текст для чтения iconВклад в биографические исследования о Мишеле де Ностредам
Текст, возобновляющий для существенной части наш государственный тезис, Пророческий текст во Франции, Villeneuve d' Ascq, Университетские...
Reading Текст для чтения iconДокументы
1. /ветхий завет текст по книгам/1paralipomenon.txt
2. /ветхий...

Reading Текст для чтения iconСписок литературы для внеклассного чтения для учащихсяся 4-х классов

Reading Текст для чтения iconСписок литературы для внеклассного чтения для выпускников 1-х классов П. Бажов «Серебряное копытце»

Reading Текст для чтения iconРекомендательный список литературы для летнего чтения для учащихся 3 «Б» класса
Стихи русских поэтов (А. Пушкин, М. Лермонтов, Ф. Тютчев, А. Майков, Н. Некрасов, И. Бунин)
Reading Текст для чтения iconДокументы
1. /reading.doc
Разместите кнопку на своём сайте:
Документы


База данных защищена авторским правом ©podelise.ru 2000-2014
При копировании материала обязательно указание активной ссылки открытой для индексации.
обратиться к администрации
Документы

Разработка сайта — Веб студия Адаманов